• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Специјална бригада и Војна гимназија обележиле Савиндан

29. Јануар 2019. - Припадници Специјалне бригаде Војске Србије обележили су 27. јануара 2019. године крсну славу те бригаде у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, а Војна гимназија свечано је обележила своју славу у школи на Топчидеру.

 

Министар одбране г. Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, присуствовао је обележавању крсне славе Специјалне бригаде Војске Србије.

 

После Литургије и ломљења славског колача, у присуству команданта Специјалне бригаде бригадног генерала др Мирослава Талијана и припадника Специјалне бригаде, министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су и полагању венца у спомен-соби у касарни „Растко Немањић“.

 

Специјална бригада већ 13 година обележава Савиндан, празник Светог Саве, највећег српског светитеља и народног просветитеља, као своју славу.

 

У панчевачком Дому Војске, припадници Специјалне бригаде своју славу обележили су и културно-уметничким програмом.

 

Војна гимназија обележила је школску славу - Савиндан, у част Светог Саве, утемељивача образовања и првог српског Архиепископа у свечаној сали те школе на Топчидерском брду у Београду.

 

На свечаности је преломљен славски колач у присуству професора и ђака и свештеника Војне гимназије потпоручника Славка Папића.

 

Потпуковник Александар Антић у име Војне гимназије и Средње стручне војне школе поздравио је окупљене и честитао славу ученицима и наставницима, нагласивши значај обележавања Савиндана.

 

-Свети Сава, утемељивач Српске Цркве и школе, двоструки је узор - као просветитељ, али и као морална вертикала свих нас, истакао је потпуковник Антић и позвао наставнике и ученике да и даље следе пут који је Свети Сава трасирао.

 

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић, са члановима колегијума, представници управа Министарства одбране и Војске Србије, пензионисани припадници Војне гимназије, као и професори и ученици Војне гимназије.

 

Ђаци Војне гимназије, после ломљења славског колача, поводом празника традиционално су за све госте извели приредбу и културно-уметнички програм.

 

Извор: mod.gov.rs

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 

Rss
Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.