• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Eкскурзијa ученика верске наставе београдских средњих школа

31. Мај 2018. - Благодарећи Канцеларији за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, под покровитељством Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у суботу 19. маја 2018. године организовано је једнодневно путовање по манастирима Србије за ученике верске наставе из десет средњих школа у Београду. Сви ђаци који су се пласирали на градско такмичење добили су прилику да се заједно са својим вероучитељима упознају са светињама на територији Браничевске епархије.

 

Група је кренула у раним јутарњим часовима из Београда и прво обишла манастир Горњак, надомак бање Ждрело. Ова светиња из друге половине XIVвека и једна од првих задужбина Св.кнеза Лазара, позната је надалеко по Светом Григорију Синаиту Млађем „Ћутљивом“, који је име добио по Светом Григорију Синаиту, оснивачу манастира Григоријат на Светој Гори, који је у наше крајеве дошао са неколицином монаха Синаита почетком XIV века. Бежећи од неприлика и ратних дешавања која су их тамо пратила, уточиште су нашли у средњевековној Србији и ту засновали монашке заједнице. У манастиру Горњак ученици су могли да се поклоне моштима Светог Григорија Млађег, које у цркви почивају, као и да чују предање везано за манастир и реку Млаву од монахиње. По изласку из цркве обишли смо пећину која се налази изнад манастира, посвећена Светом Николи, где се још једино у фрагментима налазе сачуване првобитне фреске из XIV века. Недалеко од самог манастира налази се и извор Светог Јована Претече са хладном питком водом, где смо се сви окрепили и наставили пут светиња Млавског краја.

 

Следећа станица био је манастир Витовница, који је прославио старац Тадеј, духовник и узор многих православних хришћана, који је ту био игуман од 60-година 20. века. Црква посвећена Успењу Богородице потиче из доба краља Милутина, из друге половине XIII века, необична је по двојезичном натпису, уграђеном изнад надвратника северних врата нартекса. Старословенским и јерменским клинастим писмом исписан је текст који говори о старој цркви Светих апостола Петра и Јакова, која се у околини налазила и која је била подигнута 1218. године, Један од запослених у манастиру одржао је кратко предавање о историјату манастира, о личности оца Тадеја Витовничког и дао свима штампани материјал о манастиру. Након обиласка цркве обишли смо гроб оца Тадеја где су сви могли да запале свеће и чују још неколико речи о делу и мисији једног од највећих српских духовника нашег времена, блаженопочившег архимандрита Тадеја Штрбуловића. 

 

После духовног окрепљења  кренули смо аутобусом даље до Сребрног језера. Једно од најлепших одмаралишта Пожаревачког краја и ван сезоне плени туристе својом природном лепотом, једноставношћу и миром којим одише. Неколико сати одмора, за шетњу и дружење, заокружило је наше заједничко путешествије и сви смо, вођени утисцима понетим из манастира и са језера, кренули назад за Београд. 

 

Јелена Тимотијевић, вероучитељ

 

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 

Rss
Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.