• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Јединство српског народа заједнички циљ државе и Цркве

25. Март 2016. - Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 25. марта 2016. године у Патријаршији српској у Београду г. Александра Вучића, председника Владе Републике Србије.

Пријему су присуствовали и Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, министар правде г. Никола Селаковић и саветник премијера г. Владимир Божовић.

Јединство српског народа заједнички циљ државе и Цркве

Председник Владе Републике Србије г. Александар Вучић и Патријарх српски г. Иринеј оценили су данас да су односи државе и Српске Православне Цркве добри, уз напомену да држава такав однос негује и са другим верским заједницама у Србији. Вучић је, у обраћању новинарима у Патријаршији српској, исказао захвалност Српској Православној Цркви на томе што помаже опстанак и обједињује српски народ и ван граница наше земље.

Према његовим речима, Црква је имала пресудну улогу у опстанку српског народа на подручју Лике, Баније, Кордуна и у другим деловима Хрватске. Слична ситуација је и у дијаспори, као и на Косову и Метохији, где су припадници српског народа остали тамо где постоје цркве и манастири, навео је премијер.

Он је, такође, обећао помоћ државе у завршетку радова на храму Светог Саве, који би требало да буду окончани 2019. године, када се обележава осам векова од стварања српске архиепископије. То ће, како је оценио, бити велелепни и најлепши храм у свету, који ће привући многе туристе у Београд и Србију.

Вучић је, када је реч о Републици Српској, нагласио да Србија не може да дозволи било какво угрожавање постојања и опстанка Српске, поновивши да ће наша земља поштовати Дејтонски споразум, територијални интегритет БиХ, али исто тако и интегритет Републике Српске. Премијер је пренео да је са патријархом разговарао и о пресуди Хашког трибунала, која је јуче изречена првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Он је подсетио на то да су пред српским народом велике годишњице, између осталог и годишњица стварања логора Јасеновац.

Потпуно смо прихватили идеју, молбу и захтев патријарха да заједнички решавамо све проблеме, да се припадници нашег народа не деле по свим основама и на све начине, јер само заједно можемо разрешити наше највеће и горуће проблеме, закључио је премијер.

Патријарх српски Иринеј изразио је задовољство односом Цркве и државе, и поручио да је неопходно неговати такав однос и у будућности. Односи Српске Православне Цркве са државом су коректни и признајемо принцип одвојености Цркве од државе, али Црква има допринос историји и у интересу је нашег народа да и даље одржавамо пријатељски однос разумевања и помоћи једни другима, навео је Патријарх. Он је, када је реч о односу Србије и Републике Српске, рекао да је та веза добра и да ће се Црква залагати за очување идентитета српског народа, што подразумева тековине, културни идентитет, језик и друго.

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 

Rss
Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.