• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Викарни епископ

Епископ Арсеније (Миломир Главчић) рођен је 10. марта 1978. у Вршцу, од оца Богдана и мајке Ружице рођ. Ненадовић. Основну школу је завршио у родном месту 1993. године. Одатле по благослову тадашњег епископа банатског Хризостома (Столића) одлази у Богословију Светог Саве у Београду. Школовање у Богословији завршава са одличним успехом 1998, а затим се уписује на Богословски факултет у Београду. У току студија два пута је одлазио на усавршавање руског језика на Пушкиновом институту у Москви, 1999. и 2000. 

Године 2002. епископ банатски Хризостом поставља га на дужност секретара Епархијског управног одбора и благајника Епархије банатске. На тој дужности остаје све до септембра 2004. Следећи свог духовног оца епископа Хризостома прелази у Епархију жичку где бива постављен на дужност секретара епископа у јулу 2005. године. Истовремено започиње и припрему за монашки живот као искушеник на Епископском двору у манастиру Жичи. У септембру 2005. дипломирао је на Богословском факултету у Београду. 

На дужности секретара епископа жичког остаје до октобра 2006. када, по благослову Светог архијерејског синода Српске православне цркве, одлази на постдипломске студије у Грчку. На Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну уписује се на магистарске студије на Катедри за литургику код професора Панајотиса Скалциса. Магистарску дисертацију на тему: „Типик Светог Никодима, архиепископа српског“ одбранио је 29. новембра 2012. са одличном оценом. У току студија прима монашки постриг у манастиру Студеници, дана 1. августа 2007, добивши име Арсеније.

На празник Светог пророка Илије исте године рукоположен је у чин јерођакона од стране епископа жичког Хризостома у манастиру Студеници. Двије недеље касније, на празник Преноса моштију Светог архиђакона Стефана, 15. августа, у манастиру Жичи епископ жички Хризостом рукоположио га је у чин јеромонаха. Након тога враћа се на студије у Солун, а наредне године на празник Преподобне Анастасије Српске, 5. јула, у манастиру Студеници произведен је у чин архимандрита. Након освећења новог Епископског двора у Краљеву, дана 15. маја 2011, заједно са епископом жичким Хризостомом, као придворни монах, прелази из манастира Жиче у Краљево.

Након упокојења епископа Хризостома наставља да врши послушање придворног монаха. У фебруару 2014, на предлог администратора Епархије жичке епископа шумадијског Јована (Младеновића), добија благослов Светог архијерејског синода за докторске студије на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну. 

На редовном пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, дана 23. маја 2014, изабран је за епископа топличког, викара патријарха српског. Хиротонија новоизабраног епископа топличког обављена је 31. августа у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, а претходног дана је било обављено наречење.

 

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринеј 

 

arhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.