• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Храм Светог Ђорђа - Чукарица

Црква Светог Ђорђа на Бановом брду је православна црква на територији општине Чукарица у Београду. Црква је грађена у периоду од 1928. и 1932. године, по пројекту руског архитекте Андросова. Налази се на самом ободу брда над Савом и старом Чукарицом у Зрмањској број 1.

 
Како Чукарица није имала свој храм, трговац Митар Јовановић се обратио српском патријарху Димитрију јануара 1925. са жељом да у знак сећања на своје двоје прерано преминуле деце, Јулијане и Љубомира, уступи земљиште за изградњу цркве. Јовановић је имао и две изричите жеље: да храм буде посвећен светом великомученику Георгију - његовој крсној слави, и да се испод будућег храма налази његова породична гробница. Пројекат храма дело је арх. Василија Андросова, а маја 1928. освећен је камен темељац, а градња је завршена 1932. Унутрашњост храма није фреско живописана, него је урађен складан молерај који се утапао у спољашњу лепоту храма. Потпуној лепоти унутрашњости храма допринео је иконостас израђен у дуборезу у духу охридске дуборезачке школе, а дело је Нестора Алексијевића. На зидовима су иконе великих димензија, међу којима се посебно истиче икона Светога Николе, оригиналан рад руског сликара Колесникова. У оквиру Цркве Св. Ђорђа ради и дечје обданиште "Ђурђевак".
 

Црква Светог Ђорђа има основу у облику уписаног крста – тролиста и грађена је у неовизантијском стилу, што је било карактеристично за сакралне објекте које су грађене у Београду између два светска рата. Елементи за градњу ових цркава налазе се на нашим црквама из средњег века, које су припадале моравској школи.

Црква се у основи састоји од следећих делова: главни улаз, припрата, главни – централни део, олтарска апсида и певничке апсиде.


Главни улаз у цркву је наглашен стубовима, на које се наслања архиволта, са једне и друге стране врата. Припрата или нартекс је део цркве који се налази између главног улаза и централног дела цркве. Главни – централни део цркве (наос) налази се испод главне куполе, између припрате, олтарског простора и певничких апсида. Олтарска апсида налази се на источној страни цркве. Са спољне стране апсида је петострана, а изнутра је полукружна. Са унутрашње стране олтарску апсиду затвара иконостас. Певничке апсиде налазе се по једна са северне и јужне стране цркве и отворене су према наосу.

Спољни изглед цркве је богато украшен разним декоративним елементима од вештачког камена, подељен на два дела профилисаним тракама. Изнад главног улаза у цркву са западне стране се налази икона Светог Ђорђа. Кубета звоника завршавају се калотама, изнад којих се налазе јабука и крст.

Иконостас је настао у времену од 1930. до маја 1952. године, у духу македонског дрворезбарства. За резбарске радове је заслужан Нестор Алексијев, уметник из Скопља, док је сликарске радове урадио непознати уметник из Русије.

 

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА

 

Распоред богослужења у храму:

Недељом и празницима у 9.00 часова – Света Литургија

Суботом 
                          у 7.00 часова – јутрење– Света Литургија
                          у 17.00 часова – бденије

Радним данима, 
                          у 7.30 часова – јутрење
                          у 17.00 часова – вечерње

 

Адреса: Кировљева 1, 11030 Београд - Чукарица

Телефон: 011/3555-942, 011/3058-265

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.