• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Манастир Светог архангела Гаврила у Земуну

Манастир Светог архангела Гаврила (Земун) (1786, обновљен 1986), у Земуну је манастир Београдско-карловачке митрополије из 18. века.

 

 

Контумачка црква Светог Архангела Гаврила једна је од најстаријих православних здања у Земуну и Београду. Након успостављања мира између Аустрије и Турске, царске власти у Бечу основале су карантин на тадашњој периферији Земуна према Београду. Карантин, Контумац основан је 1730. године, а сматра се да је тада настала мала дрвена православна капела.

 

Права капела настала је мало касније, а за градитеља се сматра Теодор-Тоша Апостоловић. Тоша је данас, после више од 250 година познат свим Земунцима по чувеном Тошином бунару – улици која је као ретко која улица преживела векове и безброј власти. Тоша се у Земун доселио са својом породицом између 1765. и 1770. године, а бавио се сапунџијским занатом и трговином.

 

Некада периферни пут према Бежанији, господин Теодор, оплеменио је изградњом једног бунара, а около бунара паркићем у коме су сви путници радо правили паузу. Током времена ово место је постало популарно излетиште свих Земунаца.

 

Цар Јосиф је 1785. године одобрио угледном земунском трговцу да почне са изградњом православне капела, с тим што није смео да скупља помоћ, већ да капелу изради о свом трошку.

 

Црква је обликована у барокном стилу и завршена до 1786. године. Царски двор у Бечу дозвољавао је да се богослужење у почетку обавља само празницима, а мало касније и недељом. Тодор Тоша Апостоловић умро је 1810. године. За време постојања Контумца црква је имала седморо врата од чега петоро за оне који су издржавали карантин, а двоје врата за остале. У самој цркви је постојао преградни зид којим су и физички били одвојени једни од других и улазили би и излазили на одвојена врата.

 

После укидања Контумца црква губи на значају и богуслужења су сведена на минимални број, и то за дан црквене славе 26. јула. После Првог светског рата и Октобарске револуције, Српска православна црква уступа ову цркву руској емиграцији у Србији. Нестанком руске емиграције црква се враћа Српској православној цркви. Црква је стављена под заштиту 17. маја 1966. године као споменик културе, а најновијем периоду постаје манастир Светог архангела Гаврила. Свети архијерјски синод Српске православне цркве донео је одлуку 6. марта 1990. године да овај храм постане женски манастир Светог Архангела Гаврила.

 

Адреса: Градски парк бб, 11080 Београд - Земун

Телефон: 011/2615-791 ; 064/800-4631

Сајт:  

Друштвене мреже: www.facebook.com/groups/zemunparkic/

Адресар: www.tvhram.fractal.rs/objekat.php?id=4

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.