• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Манастир Рајиновац у Бегаљици

Манастир Рајиновац у Бегаљици, посвећен Рођењу Пресвете Богородице из XVIII. века, обновљен и освећен 1988. године,  надомак Гроцке.

 

Грађевина занимљиве архитектуре, манастир Рајиновац код Гроцке је надалеко чувен и по икони Богородице Рајиновачке, која помаже многима који не могу да имају потомтсво. А Господ је овој Светињи подарио и извор чудотворне воде, за коју се верује да помаже код многих обољења.

Недалеко од градске време која влада у престоници Србијие у атару села Бегаљица код Гроцке, ушушкан је манастир Рајиновац.

 

Историја манастир Рајиновац, код Гроцке


Иако званична историја не поседује податак чија је задужбина манастир Рајиновац, код Гроцке, познато је да се ова Светиња први пут помиње 1528. године у једном турском попису, али под другим називом и то као манастир Рајко. До данас није откривено ко је тај Рајко по коме је манастир назван, мада се могу чути претпоставке да је реч о ктитору манастира, али тај податак до данас званична историја није потврдила.

Даља историја наводи да је црква неколико пута рушена и поново обнављана, а 30 – их година 18. века се помиње као обична црква брвнара.

Забележено је да је оборкнез Стеван Андрејић Палалија, чији се гроб и данас налази у порти манастира заслужан за прву званичну и темељну обнову ове Светиње, која се збила 1793. године. Сматра се да управо из тог доба и потиче данашња црква.

Колико је познато, у периоду између 133. и 1839. године је поново обновљен манастир Рајиновац и то, најпре захваљујући српском кнезу Милошу Обреновићу, који је донео одлуку да се сакупи прилог за обнову манастира.

Нажалост, током последњих преправки које су вршене 1920. године архитектура главне манастирске цркве је знатно измењена, те су том приликом срушена оба кубета и припрата, а извршене су и многе друге измене. Зидови наоса су у међувремену напукли, па уз спољну фасаду са јужне и северне стране данас стоје стубови који подупиру ове зидове.

Манастир Рајиновац, код Гроцке се налази под заштитом Завода за заштиту споменика културе као Споменик културе од великог значаја. Главна манастирска црква је посвећена празнику Рођења Богородице, а манастир је женски. Духовник овог манастира је Отац Стефан.

 

Архитектура манастира Рајиновац, код Гроцке


Сматра се да је архитектура манастира Рајиновац изузетно занимљива, узевши у обзир да је главна манастирска црква грађена од ломљеног и тесаног камена, који је одлично укомбинован са пешчаром.

Основа главне манастирске цркве је једнобродна, а сама грађевина је издужена. На источној страни се налази полукружна олтарска апсида, а певнице се налазе на бочним странама.

 

Иконе и фреске


Првобитни иконостас као и фреске нису сачуване. Иконе које данас можемо видети у иконостасу су пренете 1952. године из капеле београдске Војне болнице. Читав иконостас и иконе које га чине имају све одлике периода неокласицизма, иако су махом настале у различитим периодима. Сматра се да су иконе начињене у периоду 19. и 20. века.

 

Занимљивости


Када је у питању манастир Рајиновац бројне су занимљивости везане за њега, међутим постоји једна која се најчешће помиње. У питању је чудотворна икона Богородице Рајиновачке, за коју се верује да помаже онима који не могу да имају порода.

Међу занимљивости ове Светиње спада и честица тројице Светитеља, које се налазе у манастиру Рајиновац, а међу њима се посебно издваја честица Светог Луке.

Испод главне манастирске цркве протиче извор воде, за коју се верује да има лековита својства, те да нарочито повољно утиче на вид, али и на различита обољења, те да је чудотворна.

 

Адреса: Бегаљица бб, 11308 Београд -Бегаљица

Телефон: 011/85-30-890 ; 011/85-30-636

Сајт:  

Друштвене мреже: www.facebook.com/Manastir-Rajinovac-713562212018751/

Адресар: http://tvhram.fractal.rs/objekat.php?id=5

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.