• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Јубилеј О.Ш. Змај Јова Јовановић

29. Новембар 2017. - Славећи првих педесет година постојања Основне школе Змај Јова Јовановић на Вождовцу у Београду, а у склопу обележавања овог значајног јубилеја, вероучитељ Јасминка Милинковић и наставница српског језика Наташа Васић, у присуству председника Одбора за верску наставу протојереја-ставрофора др Драгомира Санда, директорке школе гђе Весне Животић, помоћника директора гђе Биљане Ђурђевић, дале су свој допринос тако што су организовале угледни час на тему Прича о блудном сину.

 

Ову дивну корелацију пратили су и студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду у склопу својих редовних вежби и наставе, јер је О.Ш. Змај Јова Јовановић једна од четрдесет наставних база овог Факултета, где студенти испуњавају своје предиспитне обавезе, вежбе и праксу у циљу што бољег образовања када је реч о дипломираним теолозима од којих се очекује да спремни уђу у школе и својим вештинама испуне све оно што Мајка Црква од њих и очекује на једном од највећих поља мисионарске делатности, а то је поље веронауке у образовању.

 

Поред модератора, наставница Јасминке и Наташе, студената и колега, главни актери су били и ученици VI/1 и  VI/2 који су својим искреним и не баш уобичајеним закључцима долазили до праве и реалне примене поуке ове приче у њиховим животима, породицама и односима са другарима. Била је ово прилика да се једно дружење директорке, свештеника, наставника, ученика, студената преточи у преслишавање сопствених душа дан уочи самог почетка Божићног поста, а све у светлу и радости Рождества Господњег - празника Божића.  

 

Звонко Спасић се и овог пута огласио, не са жељом да прекине неку нервозу услед контролне вежбе већ као обавеза да се ова размишљања наставе на неке нове теме, поучне и кротке, а у циљу израстања у праве личности по угледу на Лик Христов, који и јесте у нама.

 

Затим су студенти погледали изложбу коју је вероучитељ Јасминка припремила са својим ученицима на тему Анђела и анђелчића у склопу прославе празника Светог архангела Михаила на првом спрату школе. Најављена је и секција иконописа за ученика првог и четвртог разреда, а предавање се уместо у факултетској слушаоници наставило у кабинету веронауке који ова школа има, заслугом директорке и вероучитеља а на добробит самих ученика.

 

Договорена је подразумевана даља сарадња између школе и факултета и констатовано да су и једни и други не гости, већ своји на своме, ми код њих - али и они код нас.

 

Стефан Недић, 
студент IV године Православног богословског факултета Универзитета у Београду

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.