• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Кроз песме и приче - Лице Раковице

11. Октобар 2017. - У Културном центру Раковица 9. октобра 2017. године представљена је књига "Кроз песме и приче - Лице Раковице", коју је приредио Никола Рајаковић, председник Књижевног друштва Раковица. Књига је штампана у Штампарији Издавачке фондације Српске Православне Цркве. Зборник малих временских записа о културном и духовном животу почиње библијским записом о Речи, потом у краткој форми упознаје читаоце с Мирославовим Јеванђељем, Београдским четворојеванђељем, и манастиром Светог архангела Михаила у  Раковици, па наставља духовну, културну и историјску нит представљајући лице Раковице кроз песму и причу.

 

О овом вредном збиру културних садржаја говорили су Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије, др Мића Цвијетић, уредник Књижевних новина који потписује и уводно слово, Никола Рајаковић, приређивач и председник Књижевног друштва Раковица, и гђа Босиљка Жебељан која је казивала о оснивању матичне библиотеке и њеном некадашњем и садашњем животу. 

 

Агилни Никола Рајаковић је приредио нову књигу таквог садржаја и намене: Кроз песму и причу - Лице Раковице. Реч је о прилично обимној књизи, збиру различитих културних садржаја у којој се кроз документарну грађу, евокације, песме и приче осветљава део културне историје ове београдске општине. 

 

Аутор је књизи обезбедио пролошка духовна упоришта, преко пасажа из библијских, хришћанских православних дела до информација о првим значајним српским књигама и штампаријама. У уводнику се посебно усредсредио на средњовековни манастир Светог архангела Михаила , који је непроцењиви источник свеукупног духовног живота кроз тмину и светлост минулих времена. Не само на подручју Раковице и Београда, већ знатно шире. Оријентир и сушт српског постојања.

 

Презентована су и друга културна и духовна упоришта, од времена њиховог послератног оснивања преко каснијег рада и деловања: Библиотека, Клуб писаца, Центар за културу и образовање, Књижевно друштво Раковица...," казао је др Мића Цвијетић.

 

Песници су казивали песме у славу и част Раковице. Госте је поздравио председник Општине Раковица Владан Коцић.  У сусрет празниковању свога дана, Покрова Пресвете Богородице, Општина Раковица је уприличила програме за младе и старе свако вече у Културном центру. На дан прославе Општине, у суботу, 14. октобра 2017, биће организована Свечана академија.

 

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.