• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Посета Дому за старе Бежанијска коса у Земуну

04. Август 2017. - На благдан Свете мученице Марине, 30. јула 2017. године, чланови милосрдне секције ВДС-а посетили су Геронтолошки центар „Београд“ - Дом „Бежанијска Коса“ у Земуну. Заједно са станарима и корисницима Дома учествовали смо у богослужењу. Светом Литургијом чинодејствовао је протојереј-ставрофор Стеван Мрђен. Капела Свете Петке налази се у оквиру објекта А где су смештена покретнија и ментално очувана стара лица но благодарећи сестри Берислави Стојачић, која доводи непокретне особе у капелу, и корисници са тешким физичким оштећењима нису лишени редовног учествовања у евхаристијском слављу.

 

После свете Литургије окупили смо се у дневном боравку, дружили смо се, разговарали, поделили дарове, радовали смо се поновном међусобном сусрету.

 

Потом смо посетили и станаре објекта Б који је стационар за смештај непокретних и зависних особа. Бака Славка је тешко покретна али свакодневно снагу користи за акатист, што је за њу кратка али подвижничка молитва на ногама. Посебно воли читати Канон светом Анђелу и том приликом показала нам је икону Белог анђела која виси над постељом.

 

Дружење са старијим људима учи нас стрпљењу. Стари људи се крећу спорије, промишљенији су и говоре полако. Полаган начин живота и говора старијих особа учи нас како се зауставити и послушати другога, како се прилагодити другоме. Бака Добрила је непокретна, дане проводи лежећи, тешко говори, покрети су слаби, оскудни и нежни, говор тих али разумљив. Издвојено време, кратак боравак и стрпљив однос за њу је свецела комуникација са окружењем. Добрила је имала три операције кука и већ је деценију и по у Дому. Родбина је посећује редовно, посете је чине неусамљеном. Даривали смо јој мало банана и бресака и растали се у миру.

 

Посетили смо и дементне особе које су под појачаним надзором неговатељица. Потребна је посебна креативност да би се успоставила комуникација са дементним људима. Можемо бити пратња у шетњи или помоћ при храњењу или им активирати пажњу за неку занимацију, на пример рецитацију или отпевану песму.

 

Чланови Верског добротворног старатељства увек су с љубављу дочекани и прихваћени како од особља Дома тако и од корисника. Познајући нашу стару браћу у Христу доживели смо још једно сведочанство вере коју старци живе у здравој слободи која им је преостала. Растали смо се  у нади нашег поновног сусрета.

 

Извор: ВДС

 

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.