• Patrijarh
  • Hram na Vračaru
  • Crkva Ružica
  • Stojadin sa Irinejem
  • Hram
  • Krst
  • Vladike
  • Pavle i Irinej
  • Liturgija
  • Vračarski plato

Капитално дело у издању Музеја СПЦ

29. Јул 2017. - Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Светог Архијерејског Синода, Музеј Српске Православне Цркве објавио је књигу „Српски иконопис у доба обновљене Пећке патртијаршије 1557−1690“ аутора др Миљане Матић.

 

У овој публикацији, која представља измењено и допуњено издање истоимене докторске дисертације, прикупљени су подаци о иконама Срба иконописаца са подручја обновљене Пећке Патријаршије чија се јурисдикција протезала на територију неколико данашњих држава: Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску, Македонију, Бугарску, Мађарску и Словачку.

 

Поред расправног дела који се састоји од шест поглавља (1. Историографија, 2. Обнова и уметничке прилике, 3. Опис, теме и иконографија на иконама и иконостасима, 4. Развојне линије српског иконописа, 5. Завршна разматрања и 6. Закључак), књига има и каталошки део у оквиру кога је свака икона обрађена појединачно, заједно са српскословенским натписима и најважнијом литературом.

 

Пописане су и иконе из овог периода које су уништене или нестале током ратних збивања на простору Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. На 603 странице се уз обиље репродукција (око 700) читаоцима нуди увид у свет српских позносредњовековних икона, међу којима су ремек-дела мајстора Лонгина, Георгија Митрофановића, Јована, Андреје Раичевића, Радула и Димитрија.

 

Подаци о публикацији:
Назив: „Српски иконопис у доба обновљене Пећке патртијаршије 1557−1690“
Аутор: др Миљана Матић, историчар уметности
Издавач: Музеј Српске Православне Цркве
Главни и одговорни уредник: ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја СПЦ
Рецензенти: проф. др Драган Војводић и проф. др Зоран Ракић, Филозофски факултет Универзитета у Београду
Штампа: Штампарија издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке Српске Православне Цркве, тираж 1000, 603 стр. ‒ Напомене и библиографске референце уз текст. – Резимеи на енглеском и руском језику. ‒ Регистри (именски, иконографски, по мајсторима, по збиркама ‒ топографски)

 

ISBN 978-86-85917-15-8
COBISS.SR-ID 230788620

 

Књига се може купити у Музеју Српске Православне Цркве, у продавницама Српске Патријаршије или наручити путем телефона 011/2638875 или електронском поштом Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

arhi baner

Патријарх српски г. Иринејarhi baner

tvhram

 

internetprodavnica

 

 

 

 


separator

"Људско лице Бога" - Епископ Јован Пурић

 Дизајн: Владимир Крајновић - Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.